Cubelles al fons

Cubelles al fons

sábado, 23 de junio de 2012

La revetlla de Sant Joan recupera la Flama del Canigó


La flama del Canigó arribarà procedent de la l'emblemàtica muntanya de la Catalunya del Nord a través de l'entitat Ger de Sant Pere de Ribes.
La torxa farà la seva entrada al terme municipal per la plaça de la Fita, on els diables de l’Agrupació de Balls Populars la custodiaran fins que s'utilitzi per encendre la foguera que la ciutadania ha anat configurant en l’esplanada de terra del costat de la plaça del Mercat.
De l'arribada de la flama del Canigó a Cubelles es té constància que l’any 1988, en una revetlla infantil, ja es va encendre una foguera, com també va succeir els anys següents fins el 1992. L’acte l’organitzava el grup Rialles, una entitat amb representació arreu de Catalunya, encara vigent avui en dia, que organitzava espectacles per a públics familiars. En el cas de Cubelles, els membres del grup Rialles encarregats d’anar a buscar la flama del Canigó eren l’aleshores regidor de Cultura, Joan Vidal, i l’actual jutge de Pau, Ramón Gómez, que la van portar des de Vilafranca del Penedès i Reus, entre d’altres indrets i, en ocasions, acompanyats d’altres persones com en Josep Cuscó. La tradició va iniciar-se el 1955 quan un veí d’Arles de Tec, vila agermanada amb Cubelles a la regió del Vallespir, va tenir la iniciativa d’encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim de la muntanya del Canigó. A partir d’aquell moment, la iniciativa va escampar-se i es va començar a repartir la flama per tots els Països Catalans.



*La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al solstici d'estiu que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans cada any, entre el 22 i el 23 de juny. S'inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país. Està emparentada amb altres celebracions del solstici al Pirineu, com les falles d'IsilAlinsDurroVilallerBarrueraPont de Suert i Andorra o la crema d'eth Haro de la Val d'Aran, on el foc que baixa de la muntanya també és el protagonista de la nit. Però més enllà d'aquesta festa, la Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario